Steun ons en help Nederland vooruit

Tuesday 20 February 2018

Fusie IJmond weer een stapje dichterbij

D66 heeft zich duidelijk uitgesproken voor een fusie. Vandaag presenteren de onderzoekers van Anderson Elffers Felix (AEF) een rapport. Dit gaat over de voor- en nadelen van een fusie tussen de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen.

Journalisten en de raadsleden mochten het rapport al lezen. D66 steekt niet onder stoelen of banken voorstander te zijn van een fusie. Maar niet tegen alle kosten. Fusie is wat ons betreft, geen doel op zich. Het rapport biedt een evenwichtig beeld van voors en tegens. Het is geen kant en klaar verhaal voor, of juist tegen, een fusie. We zullen zelf aan de slag moeten met voorliggende argumenten!

Ten eerste moeten we bepalen wat ons belangrijkste doel is. Wat D66 betreft is het belangrijkste doel van fusie de versterking van onze positie ten opzichte van de uitdagingen in deze regio. Dan hebben we het over de luchtkwaliteit, bereikbaarheid en economie.

Daarnaast moeten we kijken wat er om ons heen gebeurd. Diverse gemeenten zijn de afgelopen jaren al gefuseerd. Met een fusie zal de IJmond op Provinciaal niveau de 5e gemeente van Noord-Holland worden. En de 19e gemeente van Nederland! Dat betekent een serieuze partij bij overleggen als de Metropool Regio Amsterdam (MRA), de provincie en andere belangrijke spelers.

We zijn tevreden met de inhoud en focus van het rapport. Een nuttig document waar de nieuwe gemeenteraden mee uit de voeten kunnen. D66 is bereid een grote rol te spelen.

Vanavond wordt het rapport in een openbare bijeenkomst gepresenteerd, om 19.30 in het gemeentehuis van Velsen. Iedereen is van harte welkom!